Slipp SIM-kort i mobilen i framtiden

kontantkort-simkortSIM-kort har de senaste åren blivit allt mindre. Från vanligt SIM-kort till Mini-SIM, till Micro-SIM och nu senast Nano-SIM. Frågan många ställer sig är vad nästa steg är. SIM-kortet kan knappast bli ännu mindre då det i såna fall skulle bli för litet för att en människa ska kunna hantera det på rätt sätt. Samtidigt blir antalet använda SIM-kort allt fler då andra produkter än bara telefoner börjat använda SIM-kort. Ett bra exempel på detta är kontantkort till surfplattor där SIM-kort används för att ge surfplattorna surfmöjlighet även utanför Wi-Fi nätverk. Nu har experter dock börjat förutspå att SIM-kortet är på väg bort. Nästa gång du tänker köpa kontantkort kan du därför få gå ifrån affären utan ett fysiskt kort. Istället kommer SIM-kortet vara inbyggt i din telefon och laddas på trådlöst.

Framtidens kontantkort är inga fysiska kort

Fördelarna med SIM-kortsfria kontantkort är många både för mobiltillverkare, operatörer och dig som konsument. Några exempel på fördelar är:

  • Inget pillande – Med ett inbyggt kontantkort slipper du processen med att få in SIM-kortet i din telefon, en processs som blivit allt krångligare i takt med att SIM-korten blivit allt mindre.
  • Handla online – Att jämföra kontantkort i framtiden kommer troligtvis se likadant ut. Skillnaden kommer när du går vidare till operatören och slutför köpet. Med ett inbyggt SIM-kort kommer ditt kontantkort aktiveras på några sekunder och du slipper vänta på nästa dags postleverans.
  • Bättre telefoner – Ingen SIM-kortslucka resulterar i att telefontillverkare har en mindre faktor att räkna in vid design av framtidens telefoner. Kanske kan denna yta göra batteriet större (länge batteritid) eller lagringsutrymmet större.
  • Bättre för miljön – Färre fysiska produkter som ska tillverkas, paketeras, lagras och skeppas över världen. Självklart innebär SIM-korten en belastning på miljön vilket gör att en SIM-kortsfri värld är en bättre värld för miljön.

Apple och Samsung diskuterar kontantkortets framtid

Att helt enkelt bara sluta göra telefoner med möjlighet att stoppa i ett fysiskt SIM-kort är ingen liten förändring. I USA har Apple börjar testa s.k. e-SIM i vissa av sina iPad-modeller. Dessa e-sim (eller embedded SIM) fungerar endast med vissa operatörer vilket är ett tydligt tecken på att marknaden inte riktigt är mogen. Både företagen är dock överens om att vi går en SIM-kortsfri framtid till mötes. Kontantkort utan SIM-kort finns runt hörnet och fördelarna är många. Snart kommer du kunna använda Kontantkort.se och bara behöva vänta några sekunder på att ditt kontantkort fylls på.