Bredband

Ett stabilt fast bredband är grunden för en snabb och enkel internetuppkoppling. Vilken operatör som bredbandet ska tecknas på bör avgöras främst tre faktorer.

Det som väger tyngst är var man bor. Alla operatörer har nämligen inte möjlighet att leverera fast bredband över hela Sverige. På Bredband.se kan du hitta billigaste bredbandet på din adress.

Andra steget är att avgöra vilket hastighet som önskas. Det finns bredbandsabonnemang ner till 5 och 10Mbit även om det är få som klarar sig bra med denna hastighet. Denna hastighet fungerar om man enbart vill läsa mail eller betala räkningar. Men så fort man vill se på filmer på Youtube kan laddningstiden upplevas lång. Ska sedan avancerade spel spelas online eller filmer laddas hem behövs betydligt snabbare internet.

En ytterligare faktor att ta hänsyn till är hur många som kommer att dela på detta internet. Ju fler som delar desto större hastighet är det viktigt att ha.  Detta eftersom varje användare tar del av bredbandets hastighet och att hastigheten dras ner om internet används av flera samtidigt.

Bredband

 

Bahnhof

Bahnhof erbjuder ett flertal bredbandsbaserade tjänster. Bland annat IP-telefoni, bredband, brandvägg, VPN och TV-abonnemang. Utöver privata marknaden är de stora på företagsmarknaden genom stora datacenter med service och underhåll av servrar.

År 2015 hade företaget ca 200.000 privatkunder. Av dessa har de flesta blivit kund då de valt att ansluta sig till Bahnhof bredbandsabonnemang vilket distribueras via stadsnät. Företaget marknadsför sig ofta med att de har mycket nöjda kunder och att de erbjuder ”snabbaste streamingen i stadsnäten”.

Bahnhof har ingen bindningstid och enbart en uppsägningstid på en månad. Priset på abonnemanget avgörs utifrån hur snabbt internet som kunden vill ha. Det lägsta är på 10Mbit/s och det högsta på 1000/100.

Ofta erbjuder företaget nya kunder att få testa på deras bredband till halva priset de tre första månaderna.

Bredbandsbolaget

Att Bredbandsbolaget levererar bredband är knappast oväntat. Men utöver denna tjänst erbjuder de även IP-telefoni och olika TV-abonnemang.

Operatören erbjuder fyra olika abonnemang gällande fast bredband. Det gör att alla kan hitta ett bredband som passar det behov som finns. Allt från det minsta som främst passar de som läser nyheter, mail och är aktiv på sociala medier till det största som passar de som har extremt höga krav på bredbandshastigheten. Som mest erbjuder de en hastighet av 1000Mbit/s.

Däremot varierar vilket hastighet som kan levereras beroende på var man bor i Sverige. I vissa delar kan de inte alls leverera internet.

Oavsett vilken nivå på abonnemang som väljs ingår alltid en mycket kraftfull router vilket är grunden för ett stabilt hemmanätverk utan onödiga sladdar.

De som tycker det känns svårt att installera bredbandet kan även beställa installationshjälp på plats mot en extra kostnad.

Comhem

Comhem är en av Sveriges största s.k Triple Play operatörer. Det betyder att de erbjuder TV, bredband och telefoni över stora delar av landet. År 2015 var det ca 1,7 miljoner hushåll som var anslutna till någon av deras tjänster. Av dessa hade ca 500.000 bredband från företaget.

Företaget erbjuder bredband från 50Mbit/s upp till marknadens snabbast (2015) på 1Gbit/s. Vilket bredband man bör välja beror främst på hur tunga filer som ska laddas upp/ner men även hur många datorer som är inkopplade till nätverket.

De som tecknar abonnemang på minst 100Mbit/s får en router på köpet. Detta för att man snabbt och enkelt kunna skapa sig ett eget trådlöst nätverk i hemmet.

Genom att teckna fler tjänster (även TV och Telefoni) fås rabatt från Comhem på tjänsterna.

Telia

Telia erbjuder internet via fiber (likt de flesta andra bredbandsleverantörer) och via telejacket. Däremot ska fiber väljas om den möjligheten finns då det ger ett snabbare internet. Som mest erbjuder Telia bredband på hastighet med 1000Mbit/s. Det finns även möjlighet att teckna mobilt bredband.

Bredbandsabonnemanget hos Telia har aldrig någon bindningstid. Dessutom har kunden alltid 30 dagars öppet köp vilket gör att man kan prova hastighet och stabilitet innan man bestämmer sig.

Med bredband via telejacket erbjuds hastighet mellan 2 och 60Mbit/s. Däremot rekommenderar de enbart bredband med den låga hastigheten 2Mbit/s till de som enbart skickar mail, gör bankärenden och är aktiv på social media. Vill man lyssna på musik, läsa nyheter, spela spel eller annat bör större abonnemang väljas.

När det kommer till fiber erbjuds större hastigheter. Detta från 10Mbit/s till 1000Mbit/s.

Det är alltid enkelt och gratis att byta mellan de olika abonnemangen på bredband som Telia erbjuder.