Mobilt bredband

Mobilt bredbandMed mobilt bredband nås internet oavsett var man befinner sig (förutsatt att det finns täckning). Därmed skapar det en betydligt mer flexibel lösning än ett fast bredband. När val av mobilt bredband ska göras är det framförallt täckning och datamängd som ska avgöra val av abonnemang. Det är även möjligt att köpa mobilt bredband via kontantkort om bredbandet bara ska användas någon dag eller vecka.  En annan faktor är tänka på är hur det mobila bredbandet ska skapas.

  • USB-modem. Detta kopplas in i datorn och skapar ett bredband för just denna enhet. Nackdelen finns här att internet inte går att dela med sig till andra enheter.
  • Mobil Router. I detta fall sätts SIM-kortet i en liten router som går på batteri (strömkabel brukar även gå att koppa in). Fördelen här är att det skapas ett mindre lokalt nätverk. Perfekt för sommarstugan, husvagnen eller liknande.
  • Simkort i enhet. Är det enbart surf till en surfplatta som önskas räcker det med att beställa ett SIM-kort som monteras i surfplattan för att därigenom få enheten uppkopplad mot internet.

Nedan presenteras de större företagen som erbjuder mobilt bredband i Sverige.

Bredbandsbolaget

Bredbandsbolaget har specialiserat sig på att erbjuda bredbandstjänster. Det då både fast- och mobilt bredband likväl som TV och Telefoni.

Företaget erbjuder tre olika nivåer på mobilt bredband. Vilket man bör välja beror helt på hur mycket datamängd som behövs. Det minsta paketet räcker till att surfa en timme och lyssnar på musik ungefär en timme per dag. Det största är fyra gånger så stort och räcker därmed till betydligt mer.

Det billigaste alternativet hos Bredbandsbolaget erbjuds enbart de som även har fast bredband hos företaget. Då ges en rabatt på ca 200kr per månad mot om man inte har bredband sedan tidigare hos dem.

Om man har surfat upp den mängd som ingår kan man fortfarande surfa. Men detta till mycket begränsad hastighet. Det sänks då automatiskt till 32kbit/sekund vilket betyder att man främst kan läsa mail, nyheter och exempelvis betala räkningar. Någon begränsning för hur mycket som kan surfas på denna hastighet finns inte.

Halebop

År 2000 lanserades Halebop och bara ett år senare blev det uppköpt av Telia. En fördel med detta är att Halebop använder sig av Telias rikstäckande nät vilket de själva säger är ”Sveriges bästa 4G nät”.

Halebop erbjuder sina kunder enbart ett mobilt bredband. Däremot har detta bredband en stor datamängd vilket gör att de allra flesta klarar sig med denna nivå. Om mer datamängd behövs bör man däremot se över möjligheten hos andra operatörer.

Abonnemanget hos Halebop kan tecknas separat eller i samband med att en surfplatta alternativt 4G-router köps in. Det är även möjligt att välja om det ska vara med bindningstid eller inte.  Om bindningstid väljs kan rabatt ges på produkterna.

Med tanke på att en 4G-router behövs för att skapa ett snabbt och effektivt trådlöst nätverk kan det därmed vara ekonomiskt att välja ett abonnemang med bindningstid för att få denna router billigare.

Hallon

Varför ska det vara så krångligt med olika abonnemang?

Det är frågan som ligger bakom mobiloperatören Hallon som gör det enkelt och tydligt för kunden att välja abonnemang inom mobiltelefoni och mobilt bredband.

Likt mobilabonnemang erbjuder Hallon enbart två olika alternativ vid val av mobilt bredband. De heter Liten och Stor. Det enda som skiljer dessa två alternativ mot varandra är datamängden som får användas varje månad. Stor är då fyra gånger större än Liten. Nackdelen med Hallon är att de allra största datamängderna saknas. Om detta efterfrågas får exempelvis deras systerföretaget Tre istället användas vilka har betydligt större mängder att erbjuda.

Hallon har aldrig någon bindningstid eller uppsägningstid för sina mobila bredband. Utöver detta tar de aldrig betalt via faktura vilket gör att de undviker fakturaavgifter och risken att man som kund ska tappa bort en faktura. Istället dras alltid avgiften från personens kontokort.

Net1

Net1 erbjuder något så unikt som obegränsad datamängd i deras mobila bredband. Det gör att de är mycket konkurrenskraftiga gällande prisnivå i det fall som kunden vill ha stor datamängd per månad. Ett erbjudande, som när det lanserades i oktober 2015, fick stor uppmärksamhet i branschtidningar.

Däremot finns två detaljer i det ”finstilta” som kan vara bra att veta. För det första kan de enbart lova deras högsta hastighet så länge som uppkoppling sker mot en och samma mast. Det går att koppla upp sig mot andra master men då kan hastigheten bli lidande något. Detta då man prioriterar hastigheten hos de som har masten som sin ”hemmamast”.

Det andra är att företaget har rätten att strypa tillgången till data om detta erbjudande utnyttjas ”extremt”. Exakt var den gränsen går framgår däremot inte i avtalet men det bör inte vara något som vardagssurfaren behöver bry sig om.

Det som behövs för att ta del av Net1 mobila bredband är en router som sedan fördelar ut internet till alla de enheter i hemmet som ska nå internet. Utöver månadsabonnemang går det även att köpa mobilt bredband för allt mellan 1 dygn till 30 dygn.

Tele2

Företaget Tele2 erbjuder kompletta lösningar för mobiltelefoni, bredband och hemtelefoni. De förknippas främst med olika telefon- och surfabonnemang men säljer även produkter så som mobiltelefoner och surfplattor.

Tele2 erbjuder allt från små datamängder på det mobila bredbandet till mycket stora datamängder. Som mest går det att ha abonnemang på 100GB i månaden (2015). Det är helt gratis att flytta sitt abonnemang mellan de olika nivåerna och ingen av dessa har bindningstid. Genom detta skapas stora möjligheter att ändra abonnemangsform utifrån hur mycket man förväntas surfa under kommande månad.

Uppkoppling kan sedan ske via router, minirouter, USB-modem eller SIM-kort i telefon/surfplatta. De som även vill ha en router eller ett USB-modem när abonnemanget tecknas kan köpa detta samtidigt. Då finns möjlighet att betala produkten direkt eller välja att avbetala produkten i samband med att betalning av abonnemanget sker.

Telenor

I reklam framställs ofta Telenor som ett företag som erbjuder mycket flexibla lösningar för kunderna. Men när det kommer till mobilt bredband är alternativen inte så många. Det har nämligen enbart ett enda alternativ. Detta är ett mobilt bredband med 40GB i månaden (2015).

Det är även möjligt att köpa till ett extra simkort och därmed dela abonnemanget med andra enheter. Ett smidigt sätt att samla familjens användning av datamängd i ett och samma abonnemang.

För de som vill köpa en router eller surfplatta kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att köpa denna produkt i samband med att ett mobilt bredbandsabonnemang tecknas hos Telenor. Detta eftersom de i detta fall kan ge rabatt på produkterna. Det är även möjligt att teckna abonnemang utan bindningstid men i dessa fall ges ingen rabatt på surfplattor eller andra produkter.

Telia

Telia erbjuder tre datamängder på mobilt bredband. Som mest kan man surfa i 4G upp till 100GB per månad. De kunder som väljer ett abonnemang med minst 20GB får även tillgång till alla Telia Wifi Hotspots som finns runt om i Sverige.

Om surfmängden tar slut inom denna månad kan extra datamängd köpas in i olika storlekar. För de som ofta fyller på datamängden är det en billigare lösning att gå upp ett steg bland abonnemangen och få mer surf från början.

Bredbandet går att teckna med eller utan bindningstid. Om bindningstid väljs går det ofta att få en router gratis eller till kraftigt rabatterat pris.

Det billigaste alternativet erbjuds de kunder som redan har Telia som leverantör av fast bredband. I detta fall ges en rabatt med 100kr på det mobila abonnemanget.

Tre

Företaget Tre ger sina kunder en mycket stor valfrihet. För det första har de mobila bredband med datamängd i fem olika storlekar. Detta från 5GB till hela 200GB per månad. Utöver det kan kunden sedan välja som man vill vara uppkopplad mot 3G eller 4G. Med 4G ges snabbare internet men genom att välja 3G blir priset något lägre. Därmed har Tre en valfrihet som är betydligt större än många av dess konkurrenter. En fördel är även att oavsett val av abonnemang ingår fri musikstreaming via Spotify.

Till skillnad mot många andra operatörer har Tre bindningstider. Uppsägningstiden är en månad och till priset tillkommer en faktureringsavgift. Avgiften försvinner däremot om man väljer betalning med E-faktura eller Autogiro.