Mobiltelefoni utomlands

Det är ofta möjligt att använda sin mobiltelefon i utlandet. Men det krävs att den operatör som används har knutit avtal med en eller flera operatörer i det land som man befinner sig i. Om så inte skett måste ett nytt SIM-kort köpas för att därigenom ringa via ett nationellt bolag i kontakt med hemlandet.

Överlag är det dyrt att använda sig av den egna operatören vid mobiltelefonianvändning utomlands. För de som vill ha regelbundet kontakt med anhöriga/vänner i Sverige är det oftast bättre att köpa ett mobilabonnemang eller kontantkort i det land man befinner sig. En stor fördel är även att man därmed inte behöver betala för mottagande samtal vilket annat annars sker.

Att tänka på

Kontrollera taxan

Kontrollera alltid kostnaden för att ringa eller ta emot samtal i det land du befinner dig. Oftast finns valet att välja mellan flera olika nationella operatörer och prisnivåerna kan skilja rejält. Genom inställningar på telefonen väljs vilken operatör som ska användas.

Mobiltelefoni utomlandsKostnad för både inkommande och utgående samtal

Så länge man befinner sig utomlands och ringer via sitt svenska abonnemang kostar det både att ringa och ta emot samtal. Vad kostnaden är går att se på mobiloperatörens hemsida.

Använd SMS istället

Det är ofta betydligt billigare att skicka flera SMS än att ringa. För att hålla nere kostnaden kan detta vara ett alternativ.

Spärra vid stöld

Vid stöld är det alltid viktigt att spärra telefonen. Detta blir ännu viktigare om man befinner sig utomlands. Orsaken är just att det snabbt kan uppstå mycket höga kostnader för mobiltelefoni utomlands om de som stulit telefonen börjar använda den. Ha därför alltid med telefonnumret till den operatör som är används. Utöver det finns det en säkerhetsfördel att ha skärmlås på telefonen samt program som gör att man själv kan spärra telefonen bara genom att skicka ett SMS till den (Ex. Where’s my Android)

Ändra inställningar tillbaka i Sverige

Det är viktigt att ändra tillbaka till rätt operatör när man kommer åter till Sverige. Detta så att inte det registreras som utlandssamtal trots att man är hemma igen. Kom även ihåg att inaktivera eventuella omdirigeringar av samtal och aktivera röstbrevlådan.

Mobilsurfsspärr

Så länge som resan är inom EU ska samtliga operatörer använda sig av en automatisk surfspärr. Om kostnaden går över 50 Euro ska detta informeras och personen måste därefter aktivt ta beslut om att mobilsurfning ändå ska kunna gå att genomföra med ökade kostnader. Många operatörer har även möjlighet att erbjuda andra spärrnivåer vilket kan vara bra för att hålla nere kostnaden.