Mobilsurf

MobilsurfDe abonnemang med mobilsurf som erbjuds i Sverige har alltid en övre gräns gällande hur stor datamängd som kan användas per månad. För detta betalas då en fast summa per månad. Skulle denna datamängd ta slut brukar det gå att surfa ändå men detta till en betydligt lägre hastighet.

Genom detta skapas en tydlig kostnad för mobilsurf för kunden. När det kommer till mobilsurf utomlands är det inte lika tydligt. Detta eftersom operatörerna i detta fall tar betalt per Mb som används. Det är därmed vid mobilsurf utomlands som man bör vara extra försiktig för att inte få allt för stora kostnader.

Begränsa kostnaderna för mobilsurf i utlandet

Billigare med nationell uppkoppling

I Sverige är det mycket vanligt med Fast Pris-avtal. Men dessa avtal gäller enbart telefoni, SMS/MMS och surf inom landet. Så fort man är utomlands debiteras detta löpande vilket snabbt kan bli riktigt dyrt. Många gånger är det biligare att köpa ett SIM-kort i det land man befinner sig och använda detta för både telefoni och mobilsurf. Hur mycket det kostar att surfa i utlandet beror på vilken operatör som används och vilket land det handlar om. För aktuell prisnivå bör gällande operatör kontaktas.

Rörlig eller fast kostnad

Sedan 2014 finns en lag inom EU att surf inom dess länder maximalt får kosta 2,24kr per megabyte. Utöver maxtaxan ska samtliga operatörer ha en spärr som gör att användaren får ett meddelande om man surfat för mer än 50Euro. Detta påminner däremot bara användaren om att kostnaden kommer bli hög. Det går fortfarande att välja att fortsätta surfa.

Ett alternativ mot rörlig kostnad är att välja Fast Pris-avtal som gäller utomlands. Prismässigt kan det vara bättre än att ha rörliga priser men allt beror på hur mycket surf som kommer att användas.

Rätt inställningar utomlands

För att undvika onödigt höga kostnader för mobilsurf utomlands är det viktigt att ställa in telefonen på att inta ta emot mobil data. Många tror att det enbart kostar om telefonen används för att surfa på men genom bland annat automatiska uppdateringar kommer telefonen att koppla upp sig mot internet regelbundet om mobil data är påslagen. Det kan göra att räkningen blir hög trots att telefonen inte används någon gång under semestern.

WiFi

Det har blivit allt vanligare att caféer, restauranger, bibliotek och hotell erbjuder gratis WiFi. Genom att ha Wifi påslagen på telefonen kan man snabbt se om det finns några öppna nätverk i närheten som går att koppla upp sig på. På en del ställen finns även WiFi som man behöver betala för att få tillgång till. Även detta är vanligtvis betydligt billigare än att surfa på egna abonnemanget utomlands.