Med ett flertal mobiloperatörer på den svenska marknaden är det inte helt lätt att avgöra vilket mobilabonnemang som ska tecknas. Många har även erbjudanden som gör att man kan få en telefon billigare om den köps i samband med att ett abonnemang tecknas. Det kan vara en lönsam väg att gå men det kan lika gärna visa sig att det varit billigare att köpa telefonen kontant för att sedan teckna ett abonnemang hos någon annan operatör.
Det är framförallt tre saker som man bör ta ställning till när operatör och abonnemang ska väljas. Utifrån dessa val kan man sedan jämföra de olika alternativen lättare och välja det som har bäst prisnivå.
För det första är det täckningen. Det är fortfarande stor skillnad mellan de som har bäst täckning och de som har sämst. Men skillnaden blir mindre och mindre år från år.
Det andra är om det ska vara Fast Pris eller Rörligt pris. För de som ringer väldigt lite och skickar mycket få SMS per månad kan rörligt pris vara ett bra alternativ. I annat fall brukar Fast Pris vara ekonomiskt bättre.
Det tredje är vilken mobilsurf som önskas. Det skiljer sig mellan operatörerna vilka olika nivåer de erbjuder på datamängd per månad. De som vill ha mycket stor surfmängd blir begränsad till några få operatörer att välja mellan.
Comviq
Varumärket Comviq ägs av Tele2 och erbjuder mobilabonnemang helt utan bindningstid eller uppsägningstid. De var även ett av de första företagen som tog bort bidningstiden och istället valde att ha en mer flexibel lösning.
Comviq erbjuder fyra olika abonnemang (2015) där tre är med så kallat Fast Pris och det fjärde har ett begränsat antal minuter som ingår i priset. Det som skiljer abonnemangen med ett fast pris är hur stor datamängd som får användas per månad. För de som får slut på surf under en period finns alltid möjlighet att köpa till surf på olika nivåer.
Utöver de vanliga abonnemangen erbjuder även Comviq specialabonnemang så som Fast Pris Polen vilket är ett abonnemang som tydligt är anpassat för de som ofta ringer eller skickar SMS till Polen. De har även specialpriser för studenter och seniorer (över 55 år).
Fello
Fello är nytt företag på marknaden för mobilabonnemang. Som de själva skriver på sin hemsida är de ”ingen ny jätte” utan ett mindre företag som satsar på att göra skillnad för sina kunder. Grunden till företaget togs när grundarna ansåg att marknadsföringen av mobilabonnemang allt för ofta lovar mer än vad de kan hålla. Fello gör det enklare och tydligare mot sina kunder än vad många av dess konkurrenter gör.
De har enbart ett abonnemang men det som skiljer är hur många GB surf som ska ingå. Här finns aldrig någon bindningstid och det ingår alltid fria samtal och fria SMS/MMS. Som mest kan man få 6GB surf på mobilabonnemang hos Fello. En gräns som är betydligt högre hos dess konkurrenter.
Ofta erbjuder Fello halva priset under ett antal månader för nya kunder. Detta för att kunderna ska testa deras abonnemang innan de eventuellt fortsätter hos samma operatör. De har även studentrabatt.
Halebop
Halebop är en av de telefonoperatörer som hyr in sig på Telias nät. Det gör att de kan erbjuda lika bra täckning som Telia men i många fall abonnemang som är billigare. De har tre Fast Pris-abonnemang och ett med minutpris. Inget av abonnemangen har bindningstid.
I val av abonnemang från Halebop bör man främst se över hur många samtal som man ringer samt hur mycket surf som behövs. Det är nämligen enbart ett av dessa abonnemang som har helt fria samtal och fria SMS. De andra har begränsningar även om gränsen kan vara mycket hög.
Även Halebop erbjuder studentabonnemang. Det är ett mellanabonnemang vilket gör att det kan vara billigare att välja det billigaste abonnemanget från Halebop istället för att välja studentmodellen. Vad som är bäst beror på hur många samtal och hur mycket datamängd som behövs.
Hallon
Hallon är en systeroperatör till det betydligt större företaget Tre. Prismässigt och avtalsmässigt är det stora skillnader mellan dessa två operatörer.
Målet med skapandet av Hallon var att erbjuda ett mycket enkelt abonnemang. Helt utan fakturor, aviavgifter, bindningstid eller uppsägningstid. Ett fast pris – det är allt. Priset för samtal är även exakt lika på kontantkort som på abonnemang vilket är något annorlunda i jämförelse med andra operatörer.
De erbjuder enbart två olika abonnemang, Liten och Stor. På Liten finns begränsning gällande antal samtal som fritt får ringas per månad och utöver det är datamängden relativt liten. På Stor finns inte denna begränsning och datamängden per månad är betydligt större.
Likt andra operatörer har de även både Studentrabatt och Seniorrabatt.
Tele2
Tele2 är en av Sveriges största mobiloperatörer och ägs av Kinnevikskoncernen. Företaget grundades 1993 och har sedan dess byggt ut sin verksamhet till att finnas i ca 10 länder.
Tele2 ändrade sitt utbud gällande mobilabonnemang rejält hösten 2015 och har sedan dess inte färdiga abonnemangspaket utan kunden bygger ihop ett abonnemang utifrån önskemål och behov. Man kan teckna abonnemangen i samband med att ny telefon köps in eller helt separat.
Det är två saker som påverkar priset på det nya abonnemanget. Det första kunden får ta ställning till är om det ska vara fast pris på samtal och sms/mms eller om det ska vara ett pris per samtalsminut och skickat sms/mms.
Andra steget är att ta ställning till hur stor datamängd som önskas. I slutet av 2015 erbjöd de som mest 100GB vilket var en av de största datamängderna som erbjöds på marknaden.
Det är även helt kostnadsfritt att ändra sitt abonnemang mellan de olika alternativ som finns för att därigenom ha ett som passar den livssituation man befinner sig i.
Telenor
Telenor erbjuder flera olika abonnemang med lägst 0,5 GB och som mest 50GB per månad. I alla abonnemang ingår alltid fria samtal och sms/mms inom Sverige. Utöver det kan surfen användas i Norge och Danmark utan att det dras någon extra avgift.
Den som känner sig osäker på Telenor kan alltid prova företagets abonnemang i 30 dagar. Den som inte är nöjd kan inom dessa dagar säga upp det utan någon extra kostnad. Det är även möjligt att byta mellan de olika abonnemangen fritt under bindningstiden.
Något som Telenor var först ut att erbjuda var det som själva kallar för ”Change”. Om telefonen köps hos dem och även ett abonnemang tecknas kan den gratis bytas ut mot en ny telefon efter ett år. Därmed har man alltid en av de nyare modellerna på marknaden.
Telia
Telia har sin styrka i deras täckningsområde. I vissa delar av Sverige är det enbart Telia (eller andra operatörer som hyr in sig på Telias nät) som fungerar.
Även Telia har slutat med bindningstid och erbjuder både Fast Pris-abonnemang samt abonnemang där kunden får betala per samtalsminut och per SMS/MMS. Oavsett abonnemang får man surfa med 4G i den högsta hastighet som företaget kan leverera.
I och med att Telia använder sig av surfpott så överförs den datamängd som inte använts en månad till nästa. Detta förutsatt att det är något av de större abonnemangen som väljs. Detta är något som är ovanligt hos deras konkurrenter.
Telia erbjuder även rabatt för unga vuxna (18-27 år). Detta då på abonnemang med minst 4GB i surfpott. Vid denna nivå ingår även Telia Wifi vilket ger tillgång till samtliga Wifi-Hotspots som företaget har i Sverige.
Tre
År 2000 startades mobiloperatören Tre och 15 år senare hade de över 25 miljoner kunder runt om i Europa.
Företaget Tre har ett abonnemang med låg månadsavgift och där kostnader tillkommer för samtal och SMS/MMS. Utöver det ett abonnemang med pott. Varje månad betalas en summa som sedan kostnaden för samtal och SMS dras från. Utöver att det kostar per samtal och SMS/MMS så är likheten mellan dessa två abonnemang att surfmängden är mycket låg.
Det däremot Tre är betydligt större på är Fast Pris-abonnemangen. Dessa finns i flera olika storlekar och det som skiljer dem åt är den datamängd som får användas varje månad. Detta från 0,5GB upp till 50GB. I alla ingår obegränsat antal samtal, obegränsat antal SMS/MMS samt gratis musikstreaming.
Vimla
Vimla har som mål att vara ”Sveriges mest användarvänliga mobiloperatör”. Grunden till detta skapar de genom att erbjuda abonnemang utan varken bindningstid eller uppsägningstid. Utöver det kan kunderna bygga ihop sitt eget mobilabonnemang vilket skapar en större flexibilitet än fasta paketlösningar.
Det är två faktorer som avgör priset på abonnemanget. För det första om det ska vara ett begränsat antal samtal och meddelanden per månad eller om dessa ska vara helt fria. Därtill väljer sedan kunden hur mycket datamängd som ska ingå. Det är framförallt denna punkt som avgör slutpriset.
Någon studentrabatt har inte företaget. Däremot erbjuder de barn och studenter samma abonnemang men med högre mängd data. Den största mängd data som barn/studenter kan få är 14 GB medan övriga får nöja sig med 10GB. (Siffror tagna från 2015)