Allt fler svenskar använder mobilen för lån

Snabba lån som SMSlån och liknande lån som förmedlas snabbt med mobiltelefonen har ökat i antal de senaste åren. Allt fler långivare erbjuder lån och liknande över mobiltelefonen, vilket gör det mycket frestande för den som snabbt behöver pengar. Värst är det för de som tar lån av en oseriös långivare som tar en oskälig ränta eller har dolda avgifter i lånen. För att undvika oseriösa långivare bör du alltid jämföra SMSlån med seriösa långivare.

Så fungerar SMSlån via mobilen

Att låna via mobilen är inget nytt, i samband med att allt fler fick tillgång till mobiltelefoner var långivare snabba med att utveckla sina tjänster. Idag finns det flera olika sätt att låna via sin mobil. Det sker dock oftast genom ”klassiska” SMSlån vilket fortfarande har ett mycket dåligt rykte från de tidigaste aktörerna som ofta var oseriösa i sin utlåning.

Idag finns det flera former av snabba lån och krediter som man kan ta via applikationer eller meddelanden genom sin mobiltelefon.

Nu finns det dock även andra tjänster som kreditkonton och olika former av mobilapplikationer för att kunna ta krediter och låna direkt via mobilen.

Svenskars ökad belåning oroar

Att svenskarna lånar allt mer pengar generellt är ingen nyhet. Just den allt mer populära typen av SMSlån är dock under ständig debatt. Under de senaste åren har både regeringen och flera fristående organisationer jobbat mot de oseriösa aktörerna inom branschen. Idag har det blivit bättre och de allra flesta långivare som erbjuder SMSlån är seriösa i sin verksamhet. Trots detta oroas många över hur mycket svenskarna lånar i form av SMSlån då det är lätt att fastna i osunda konsumtionsvanor.

I takt med att lagstiftningen och låneinstitut hunnit ikapp med de oseriösa långivarna har dock SMSlån och lån via mobiltelefonen fått något av en nystart. Förutom att de har hårade krav på redovisning av lånevillkoren har de även branschorganisationer för långivarna som gör att konsumenten lätt kan utskilja vilka långivare som är seriösa. Det här gör förhoppningsvis att oseriösa långivare via mobiltelefonen snart kommer vara historia.